Dagens jaktutrustning

modern-hunting-equipmentDagens jakt är tämligen välutvecklad och förfinad. Utvecklingen kring utrustning har följt utvecklingen av material och kunskap om naturen i stort. Vapenutvecklingen är det område som har förändrats mest under de senaste hundra åren. Detta beror främst på att vapen alltid varit intressant att utveckla i krigföringssyfte. Vapenhantering och förbättring av olika typer av gevär har således per automatik kunnat utvecklas till fördel för de jaktintresserade.

Om man är ny jägare finns det en viss grundutrustning som kan vara lämplig att skaffa sig. Det mest uppenbara är förstås ett vapen och ammunition. Ett par ordentliga skor är ett måste då man kommer att vistas i en hel del olika naturmiljöer. Blir man blöt om fötterna blir man snabbt nedkyld vilket absolut inte går om man ska vara ute under lång tid.

De kläder man använder ska förstås vara anpassade efter årstid. Samtidigt måste de tåla vatten men kunna andas. Om kläderna inte andas kommer man att bli blöt inifrån vilket i sig leder till nedkylning om det är kallt ute. En kikare är mer eller mindre nödvändigt. Det finns flertalet olika sätt att jaga men man kommer i princip alltid att vara i behov av de fördelar man får av att använda en kikare. Man kommer även att behöva någon typ av hörselskydd. Riktiga kåpor är förmodligen det bästa. Vid vissa typer av jakt avlossar man dock endast ett fåtal skott, eller inga alls, men det är ändå viktigt att skydda hörseln oavsett.

Förutom grundutrustningen finns det en hel del utrustning som kan vara bra att ha beroende på vilken typ av jakt man bedriver. Ska man till exempel smygjaga på rådjur vill man förstås synas så lite som möjligt. Det kan då vara avgörande för en lyckad jakt att man har kläder i kamouflage. Ska man jaga i fjällen är det av samma anledning lämpligt att man har vita kläder för att smälta in i miljön så bra som möjligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *